maanantai 17. joulukuuta 2012

Saaristolaisleipä

Meidän perheessä jo muutaman vuoden joululimpun on korvannut äitini tekemä saaristolaisleipä. Leipä on maistunut aina niin hyvältä kylmäsavulohen kanssa, joten päätin kokeilla sen leipomista itse tänä vuonna. Leivän tekeminen osottautui yllättävän helpoksi.

Saaristolaisleivän tekemiseen kannattaa varata hieman aikaa, mutta ajankäyttö on ehdottomasti sen arvoista.

Saaristolaisleipä

1litra piimää
75g hiivaa
3dl siirappia
3dl kaljamaltaita
3dl vehnäleseitä
3dl ruisjauhoja
1rkl suolaa
10 dl vehnäjauhoja

Voiteluun:

1/2 dl siirappia
1/2 dl vettä

Lämmitä piimä ja lisää hiiva sekoittaen. Lisää joukkoon siirappi, kaljamaltaat, vehnäleseet, ruisjauhot, suola ja vehnäjauot niiden esiintymisjärjestyksessä. Anna taikinan nousta lämpimässä paikassa 1 1/2 h. Lisää taikina kohoamisen jälkeen voideltuihin vuokiin (minulla tuli kolme vuokaa). Suosittelen täyttämään vuuat vain vähän yli puolilleen, koska leipä kohoaa melko paljon uunissa.


Paista leivät uunin alatasolla 175 asteessa n. 2 tuntia. Voitele leivät siirappivedellä 1 1/2 h paiston jälkeen.


Lauantaina vietimme poikaystävän perheen luona Joulua, koska itse emme ole tuolloin Suomessa. Me veimme saaristolaisleipää lauantain joulupöytään. Huomenna kirjoittelen muista jouluherkuista, joita veimme kylään mennessämme.

Suosittelen ehdottomasti tekemään tätä leipää Jouluksi :)

-Jenni

3 kommenttia:

  1. Oioi rupes tekeen mieli (taas)! Ja arvaa kuka tekee sun ohjeella limppua lauantaina...;)
    /j

    VastaaPoista
  2. Tuo on niin hyvää ja jos ei kalaa löydy, niin sipaisee ohuen voimariinin pintaan, se riittää.

    VastaaPoista