lauantai 1. joulukuuta 2012

Karjalanpiirakat jouluksi!

Tällä viikolla päätin leipoa elämäni ensimmäistä kertaa karjalanpiirakoita. Karjalanpiirakat ovat aina olleet suurta herkkuani ja tänä vuonna halusin niitä ehdottomasti myös jouluksi. Karjalanpiirakoiden tekeminen osottautui helpoksi ja mukavaksi. Ehdottomasti suosittelen kokeilemaan!

Yhdistelin eri karjalanpiirakoiden reseptejä netistä ja tälläisellä reseptillä omat piirakkani syntyivät:

Karjalanpiirakat (25 kpl)

Kuori:

2dl kylmää vettä
1tl suolaa
2 1/2 dl vehnäjauhoja
2 1/2dl ruisjauhoja
1 rkl rypsiöljyä

Täyte:

3dl vettä
2 rkl voita
8 dl maitoa
1tl suolaa
2 dl puuroriisiä

Maito-voi seos:

1dl maitoa
50 g voita

Ensimmäiseksi kannatta tehdä täyte, jotta se kerkeää jäähtymään.

Kuumenna vesi ja voi kattilassa. Kun seos on lämmennyt, lisää joukkoon maito ja suola. Kuumenna tämä seos ja lisää puuroriisi. Keitä puuroa hiljalleen n. 35 min välillä sekoittaen kunnes puuro on paksua ja riisi imenyt nesteet. Kaada puuro toiseen astiaan jäähtymään.

VINKKI: Puuron tulee antaa jäähtyä ainakin 60 min, jottei se ole täyttövaiheessa enää lämmintä.

Tämän jälkeen sekoita kuoren jauhot ja suola. Lisää seokseen vesi ja vaivaa. Lisää lopuksi vielä öljy ja vaivaa taikina loppuun.


Itse tein taikinasta kaksi pitkoa ja jaoin ne tasasiin osiin. Osista pyöritin pallot, vähän litistin ja kaulin hyvin ohueksi levyksi. Levyjen keskelle levitetään jäähtynyttä puuroa ja reunat rypytetään.








Piirakat paistetaan 250 asteessa 15-20 minuuttia. Piirakat voi ottaa uunista, kun ne on saanut kauniin värin.










Paistetut piirakat upotetaan vielä kuumassa maito-voi seoksessa, jonka jälkeen jätetään pehmenemään liinan alle.

Voila!

Itse tarjoilin munavoin kanssa ja kyllä maistui!
En ehtinyt ottamaan nätimpää kuvaa, mutta kyllähän tästä lopputuloksen näkee :)







Näitä aion ehdottomasti valmistaa myös lähempänä joulua!

-Jenni

1 kommentti:

  1. Wau, onpas maukkaan näköisiä....saisinpa maistaa :)

    VastaaPoista