sunnuntai 25. marraskuuta 2012

Jouluinen karpaloboston

Tänään lähdimme mieheni kanssa kylään rakkaan mummini luokse, jossa odottivat myös vanhempani. Olin päättänyt, että haluan leipoa glögin kaveriksi jotain jouluista makeaa. Luin eilen Iltasanomien erikois joululehteä, josta bongasin muutamankin kokeilunarvoisen reseptin. Niistä ensimmäiseksi jauhopeukalon kokeiluun pääsi jouluinen karpaloboston.

Jouluinen karpaloboston

Alkuun perinteinen pullataikina

-5dl kädenlämpöistä maitoa
-1 kuivahiivapussi
-2dl sokeria
-2tl kaardemummaa
-1tl suolaa
-2 kananmunaa
-150g sulatettua voita
-n. 15 dl vehnäjauhoja

Sekoita maito ja hiiva keskenään. Lisää sokeri, kaardemumma ja suola. Tämän jälkeen vatkaa kananmunat seokseen. Lisää jauhoja hyvin sekoittaen. Sulatettu voi lisätään ennen viimeistä jauhodesiä. Vaivaa taikinan siten, että se on pehmeä ja kimmoisa. Kohota liinan alla lämpimässä paikassa n. 30 min.

Kun pullataikina on kohonnut, vaivaa taikinasta vielä kuplat pois ennen kaulimista.















Tämän jälkeen jaa taikina kahteen ja kauli niistä suorakaiteen muotoiset levyt.

Täyttöön tarvitset:

-150g pehmeää voita
-250g fariinisokeria
-2 rkl piparkakkumaustetta
-200g kuivattuja karpaloita (Esim. Rainbow todella edullinen)

Lisää täytteen ainekset kahdelle levylle. Levitä ensin pehmeä voi, sitten fariinisokeri ja piparkakkumauste ja lopuksi vielä ripotellaan päälle kuivatut karpalot. Suorakaiteet rullataan tiukiksi rulliksi leveimmästä reunasta toiselle. Rullat pilkotaan n. 4 cm paksuisiksi paloiksi ja asetetaan leivinpaperilla vuoratulle pellille leikkuupinta ylöspäin. Pullat asetetaan lähelle toisiaan, jotta jäävät kiinni toisiinsa uunissa. Pullat kohotetaan tämän jälkeen vielä liinan alla n. 20 min.


 Tämän jälkeen pullat voidellaan munalla ja laitetaan uuniin 200 asteeseen. Paista n. 30 min kunnes pinta on saanut nätisti väriä ja pulla on kypsynyt.





Tältä näyttää juuri uunista nostettu jouluinen karpaloboston. Ai että, kyllä tuoksui jouluiselta.





Ennen kuin lähdimme kylään, ripottelin päälle vielä tomusokeria sekä manteleita ja rusinoita.



Karpaloboston osoittautui oikein herkulliseksi. Ei varmasti jää viimeiseksi kerraksi tämän reseptin käyttäminen. Ehdottomasti kiva ja helppo leivonnainen jouluksi!












-Jenni


1 kommentti: